Konkurs "Kulinarne Mistrzostwa Polski by Wiesław Bober"

Konkurs "Kulinarne Mistrzostwa Polski by Wiesław Bober"

2017-08-19

19 sierpnia w Fabryka Wełny Hotel & SPA w Pabianicach odbędzie się Konkurs Kulinarne Mistrzostwa Polski by Wiesław Bober.

Celem konkursu jest promocja młodych kucharzy, którzy będą mogli wykazać się umiejętnościami przygotowania ciekawych dań.

Konkurs ma na celu przywrócenie tradycji jedzenia przepysznej gęsi w naszych domach.

Lista uczestników zakwalifikowanych do konkursu:

1. Damian Broda, Sebastian Guziur - Holiday Inn – Dąbrowa Górnicza

2. Kamil Skrok, Jakub Włodarczyk - Restauracja Filharmonia Smaku – Łódź

3. Dawid Pluta, Jędrzej Lewandowski - Zielona Górka – Pabianice

4. Bartłomiej Kornacki, Przemysław Gościniak - Hotel Centrum Sosnowiec

   Restauracja Warszawska

5. Adam Kowalski, Jarosław Komala - Hotel Jan Sander w Rąbieniu

6. Łukasz Grabowski, Mariusz Roch - Restauracja Symfonia Smaku Gliwice

7. Sebastian Stellwag, Martyna Rusin - Zielnik Bistro – Katowice

8. Urszula Ruszewska, Edyta Gulan - Kredens Smaku Suwałki

9. Przemysław Staniek, Dominik Łukasiewicz - Restauracja Młyńska, Koszalin

10. Jakub Botta, Artur Sulkowski - Restauracja Inny Wymiar – Warszawa

11. Aneta Wiśniewska, Tomasz Moszyński – Hotel Tobaco, Łódź

12. Marcin Molik, Patryk Robak -  Restauracja Drukarnia – Warszawa

Ekipa rezerwowa:

1. Dawid Babiński, Mateusz Kruszewski – Hotel Ibis - Grudziądz

Pomysłodawcą i organizatorami konkursu są Wiesław Bober oraz Fabryka Wełny Hotel & SPA w Pabianicach.

Patronat merytoryczny objął Klub Szefów Kuchni, Stowarzyszenie EURO Toques, Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie „

W konkursie będą uczestniczyć ekipy 2 osobowe mające do dyspozycji 4 stanowiska kuchenne.

Każda ekipa będzie miała do przygotowania 9 porcji dania. Jedna porcja trafia na stół ekspozycyjny a pozostałe do jury degustacyjnego i technicznego.

Celem konkursu jest promocja kucharzy, pokazanie ich umiejętności i wysokiej wiedzy zawodowej oraz promocja produktu: gęsiny.

Odbędzie się prezentacja na temat gęsiny ‘’Wartość żywieniowa gęsiny ‘’ , którą poprowadzi Katarzyna Szatkowska , dietetyk i specjalista ds. prawa żywnościowego .

Wyniki prac oceniać będzie jury profesjonalne składające się z 8 ekspertów gastronomicznych pod przewodnictwem Jerzego Pasikowskiego.

Skład jury degustacyjnego:

  1. Jerzy Pasikowski    
  2. Giancarlo Russo      
  3. C-Michel Labarre    
  4. Robert Sowa            
  5. Jean Bos                  
  6. Kurt Scheller           
  7. Theofilos Vafidia     

Skład jury technicznego:

  1. Tomasz Purol - zwycięzca programu TOP Chef Polska - V edycja, szef kuchni
  2. Patryk Dziamski - uczestnik programu TOP Chef Polska, szef kuchni
  3. Tomasz Szymański   - Konsultant ds. Gastronomii Iglotex

Konkurs Kulinarny poprowadzi Adam Gessler, restaurator, autor książki kulinarnej „Smaki na 52 tygodnie” wspólnie z Arturem Moroz, znanym kucharzem gospodarzem kulinarnego programu TVP1 „ Polski grill ‘’.

Uroczystą galę 19 sierpnia poprowadzi Anna Popek jedna z najbardziej znanych dziennikarek w Polsce.

Uroczyste ogłoszenie wyników konkursu nastąpi podczas uroczystej gali

19 sierpnia 2017 r. godz. 19,00.

Załączniki

Wkrótce
 

Zobacz co niebawem będzie odbywać się w Klubie

wszystkie wydarzenia