Bocuse d’Or Poland 2018

Bocuse d’Or Poland 2018

2018-02-27

Przed nami ostatnia prosta prowadząca do finałowego starcia Bocuse d’Or Poland 2018, które odbędzie się w dniach 27-28 lutego 2018 podczas targów Warsaw Gastro Show.
Wyłoniona w Preeliminacjach ósemka szczęśliwców zawalczy o najwyższe trofeum i możliwość reprezentowania Polski w finale europejskim, który odbędzie się 11-12 czerwca 2018 w Turynie. 

W finale polskim wystąpią (kolejność alfabetyczna):

- Jakub Kasprzak – Restauracja Lumiere, Baranowo i Mateusz Gubała (commis)
- Paweł Kubera – Hotel DeSilva, Poznań i Paweł Żurkowski (commis)
- Patryk Kwieciński – Capri Ristorante & Bar, Warszawa i Ernest Zięba (commis)
- Jacek Majcherek – Bistro Słowacki, Gdańsk i Wiktor Bałdyga
- Maciej Majewski – Sofitel, Warszawa i Szymon Ścisłoski (commis)
- Marcin Molik – Restauracja Drukarnia, Warszawa i Krystian Campagno (commis)
- Dawid Szkudlarek – Folwark Folińscy, Wysoka i Maciej Pisarek (commis)
- Dawid Zagrzywiec - Courtyard by Mariott Warsaw Airport i Sebastian Graca (commis)

Do konkursu Bocuse d’Or Poland mogli zgłaszać się wszyscy zainteresowani profesjonalni kucharze spełniający podstawowe wymagania.
Konkurs skierowany jest do kucharzy czynnych zawodowo (chef), którzy mają ukończone 23 lata. Każdy z kandydatów sam dobierał sobie kucharza asystenta (commis), który nie może mieć więcej niż 22 lata.

Finał Krajowych Eliminacji Bocuse d’Or Poland 2018 wyłoni zwycięzcę po dwudniowej rywalizacji. Każdego dnia konkursowego przed międzynarodowym jury oraz publicznością wystąpi czterech szefów kuchni przy wsparciu swoich pomocników a ich kulinarne zmagania będą trwały 5 godzin i 30 minut.

W tym czasie zawodnicy będą musieli przygotować danie mięsne dla ośmiu osób, zaprezentowane dla dwóch osób na talerzach oraz dla sześciu na platerze (tacy). Ponadto uczestnicy będą musieli wykreować danie z ryby w ośmiu porcjach, które zaserwują wyłącznie na talerzach.
W tym roku Komitet Wykonawczy na temat przewodni konkursu wybrał następujące produkty:
- Danie mięsne skomponowane na bazie łopatki wieprzowej z kością, móżdżku wieprzowego, mąki gryczanej i polskiego jabłka.
- Danie rybne przygotowane z jesiotra w akompaniamencie ziemniaka i lubczyku.
Oba dania muszą zawierać 50% warzyw, roślin lub ziół, w tym wykorzystane trzy dowolne dodatki według uznania kandydata.
Wykorzystanie gotowych produktów do przygotowania dań jest zabronione, z wyjątkiem surowych warzyw obranych, wyczyszczonych, nieprzygotowanych w odpowiednie kształty jak również w Regulaminie konkursu Organizator dopuścił użycie przez zawodników produktów marki CHEF.

Konkurs zostanie przeprowadzony na takich samych zasadach i wytycznych regulacyjnych ustanowionych przez Międzynarodowy Komitet Organizacyjny Bocuse d`Or. Należy podkreślić, że zasady konkursu są bardzo surowe, a każde spóźnienie wiąże się z otrzymaniem od jurorów punktów ujemnych.

Bocuse d’Or jest najbardziej prestiżowym konkursem kulinarnym na świecie a wygrana w Wielkim Finale jest marzeniem niejednego szefa kuchni. W organizowanej co dwa lata kulinarnej rozgrywce biorą udział szefowie kuchni z całego świata (Europa, Azja/Pacyfik, Ameryka Łacińska, USA, Kanada oraz Maroko).

Klub Szefów Kuchni Partenerm Merytorycznym Bocuse d'Or Poland 2018

Wkrótce
 

Zobacz co niebawem będzie odbywać się w Klubie

wszystkie wydarzenia