Członkowie
Jarosław Dumanowski

Historyk, specjalista z zakresu historii wyżywienia, historii kultury materialnej i kontaktów polsko-francuskich w epoce nowożytnej. Studiował historię na UMK i uniwersytecie Angers we Francji, uczęszczał na seminaria Jeana-Louisa Flandrina z historii wyżywienia w École des Hautes Études en Sciences Sociales (EHESS) w Paryżu. Specjalizował się najpierw w historii społeczno-gospodarczej i regionalnej, potem w historii kultury materialnej i wreszcie w historii jedzenia, kuchni i literatury kulinarnej.
Kieruje Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych UMK w Toruniu. Jako visiting professor pracował na Uniwersytecie Michel de Montaigne w Bordeaux i w katedrze UNESCO w Europejskim Instytucie Historii i Kultur Jedzenia w Tours (IEHCA) oraz w Centrum Norberta Eliasa w EHESS w Marsylii. Członek komitetu naukowego pisma „Histoire, Economie & Societé”, rady naukowej IEHCA i komitetu naukowego szkoły letniej tego Instytutu; członek redakcji „Kwartalnika Historii Kultury Materialnej” (Instytut Archeologii i Etnologii PAN).
Pomysłodawca i redaktor serii „Monumenta Poloniae Culinaria” wydawanej przez Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie (7 tomów dawnych tekstów kulinarnych z XVI-XVIII w., w przygotowaniu jest tom ósmy dotyczący kuchni Paula Tremo i organizacji wyżywienia dworu Stanisława Augusta Poniatowskiego). Promotor trzech obronionych doktoratów z historii jedzenia. Popularyzator wiedzy o dawnej kuchni, organizator imprez historyczno-kulinarnych, współpracuje z restauratorami, szefami kuchni (jest członkiem Fundacji Klubu Szefów Kuchni), nauczycielami gastronomii i producentami żywności. Felietonista branżowego pisma Food Service, współpracownik magazynu USTA.
Wkrótce
Zobacz co niebawem będzie odbywać się w Klubie
-
Webinar – “Prawo Pracy 2021”
Managerowie, restauratorzy i ludzie gastro! 9.12.2020 o godzinie 10:00 @Smazymy oraz @Akade ...2020-12-08 -
Konkurs: "V Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej"
Konkurs Dworskiej Kuchni Myśliwskiej w tym roku zagości w urokliwym i gościnnym Rz ...2019-03-25 -
NOWY KONKURS! “Smart Cuisine - dania dietetyczne”
Fundacja Klubu Szefów Kuchni organizuje I edycję konkursu “Smart Cuisine - da ...2019-02-07 -
IV Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej
Konkurs Dworskiej Kuchni Myśliwskiej zagości po raz drugi w pięknym i gościnnym S ...2018-07-21 -
VII edycja Ogólnopolskiego konkursu dla szkół gastronomicznych
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szef&oacu ...2018-06-16 -
Mazury HoReCa 2018
W dniach 17-18 kwietnia 2018 w Centrum Targowo-Konferencyjnym Expo Mazury w Ostr&oa ...2018-04-17