Członkowie
Grzegorz Lis

Grzegorz Lis to przedstawiciel młodego pokolenia kreatorów sztuki kulinarnej. Został przyjęty do elitarnej grupy Fundacji Klubu Szefów Kuchni w 2013 roku. Urodzony w 1983 r., absolwent Wyższej Szkoły Hotelarstwa
i Gastronomii w Poznaniu gdzie rozpoczął swoją przygodę z gastronomią, która z biegiem czasu przerodziła się
w pasję.
Początkowo próbował swoich sił na stażach poza granicami kuchni i kraju pracując w hotelu
****Home Plazza w Paryżu we Francji, jako recepcjonista i organizator spotkań biznesowych, seminariów itp..Będąc w urokliwej Francji dotarł do La Balme de Sillingy, gdzie w hotelu ***Les Rochers starł się nabyć umiejętności kelnerskich. Jednak zafascynowany tamtejszą niezwykłą kuchnią regionalną postanowił zdobyć umiejętności i pierwsze szlify kucharskie, zaczynając pracę na kuchni mistrza rzeźby cukierniczej Michaela Puthod.
Kolejnym krokiem był powrót do kraju i dalsza edukacja w WSHiG w Poznaniu, następnie ponowny wyjazd
w poszukiwaniu doświadczenia i podnoszenia umiejętności coraz bardziej rozwijającej się pasji.
Grzegorz wyjechał na Wyspy Brytyjskie do restauracji Pour Hause w Hartley Witney jako pomocnik kucharza, gdzie stanął u boku mistrza kulinarnego, wielokrotnego medalisty Master Chefa Wielkiej Brytanii Dan Clarke.
Po kilku miesiącach współpracy otrzymał awans na chef de partie. Dan zauważył oraz docenił pracę młodego szefa i wziął go pod swoje skrzydła do autorskiej restauracji, szkoląc i prowadząc w nowej restauracji Red Restaurant w Worthing, w Anglii jako Sous Chef.
Po długotrwałej i owocnej współpracy Grzegorz jednak postanowił wrócić do kraju. Przez prawie rok zdobywał tajniki oraz sztukę tworzenia sushi i kuchni Japońskiej w restauracji Sushi Sapporo w Poznaniu.
Później odbył kolejne wyjazdy na wyspy m.in. do ***Hotelu Hall &Woodhouse Wellington ARMS w Stratfield Turgis w Anglii i***Hotelu Esseborne Manor Hotel Ltd. w Hustbourne Tarant w Anglii obejmując pozycję pastry Chef de partie.
Pomagał również w rozwinięciu się restauracji Mood i Patio w Poznaniu oraz Grand Beef w Biłgoraju.
Grzegorz prowadził szkolenia gastronomiczne w ramach projektu Unii Europejskiej „Człowiek najlepsza inwestycja” oraz pokazy i szkolenia kulinarne, które stały się codziennością - ostatnio na Europejskim Festiwalu Smaku w Lublinie.
We wrześniu 2013 r. debiutował w programie TVP1 „Sąsiad na widelcu” promując Biłgoraj i okolice pięknego roztocza wraz z rodziną i zaprzyjaźnionym Robertem Sowa. Brał również udział w realizacji Programu Jakubiak Lokalnie. Współpracuje również z wieloma firmami z branży gastronomicznej m.in. RM Gastro w Ustroniu jako doradca kulinarny.
Od lipca 2010 roku do lata 2015 roku współpracował z ***Hotelem Sitarska w rodzinnych stronach
w Biłgoraju jako szef kuchni na zmianie i sushi master, po czym zdecydował się wyjechać na wyspę Jersey gdzie wraz z Andew Soddy kreował dania w L'Horizon Beach Hotel & Spa, a następnie jako v-ce szef kuchni pracował w zaprzyjaźnionym ***Hotelu Esseborne Manor Hotel Ltd. w Hustbourne Tarant w Wielkiej Brytanii.
Na przełomie lat 2016/2017 jako partner biznesowy prowadził nowoczesną osadę konną Assanya
w miejscowości Żmiąca k/Limanowa w Małopolsce, obejmując stanowisko Executive Chef w ***hotelu
i ***pensjonacie znajdującym się na terenie osady.
W roku 2018 został głównym przewodniczącym Jury na Europejskim Festiwalu Dobrego Smaku w Łodzi oraz otrzymał 1 miejsce w plebiscycie Mistrzowie Smaku Województwa Lubelskiego.
Obecnie szef kuchni na roztoczu w ***Hotelu i restauracji Sitarska w Biłgoraju oraz felietonista miesięcznika
Szef Kuchni.
W życiu prywatnym mąż Elwiry, ojciec Patrycji i Ksawerego. Pasjonat sztuk kulinarnych, sztuk walki, sportów wodnych, motoryzacji oraz wszystkiego co sprawia przyjemność i radość z życia.
Wkrótce
Zobacz co niebawem będzie odbywać się w Klubie
-
Webinar – “Prawo Pracy 2021”
Managerowie, restauratorzy i ludzie gastro! 9.12.2020 o godzinie 10:00 @Smazymy oraz @Akade ...2020-12-08 -
Konkurs: "V Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej"
Konkurs Dworskiej Kuchni Myśliwskiej w tym roku zagości w urokliwym i gościnnym Rz ...2019-03-25 -
NOWY KONKURS! “Smart Cuisine - dania dietetyczne”
Fundacja Klubu Szefów Kuchni organizuje I edycję konkursu “Smart Cuisine - da ...2019-02-07 -
IV Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej
Konkurs Dworskiej Kuchni Myśliwskiej zagości po raz drugi w pięknym i gościnnym S ...2018-07-21 -
VII edycja Ogólnopolskiego konkursu dla szkół gastronomicznych
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szef&oacu ...2018-06-16 -
Mazury HoReCa 2018
W dniach 17-18 kwietnia 2018 w Centrum Targowo-Konferencyjnym Expo Mazury w Ostr&oa ...2018-04-17